Opremanje enterijera

Proces opremanja enterijera je završna materijalizacija projektovanog stanja, koja se oslanja na prethodno izvedene radove. Od razrađenog idejnog rešenja, kroz projekat i izvođenje radova kojima su uspostavljeni ključni elementi, prostorije, koridori, podne i zidne obloge, predviđeni koncept rasvete i infrastrukturne pozicije, ova faza nije i ne može biti nezavisna i odvojena, jer predstavlja integralni deo Ideje Prostora.

Kao sprega funkcionalnog i estetskog, opremanje predstavlja završni sloj koji u sebi nosi pečat projektanta, uvažavajući  sklonosti investitora, onaj sloj koji neposredno i svakodnevno komunicira sa korisnikom.

definition-opremanje2

Ključni elementi opremanja su plakari, kuhinje, trpezarijski nameštaj, kao i nameštaj u spavaćem bloku i dnevnom boravku. Pošto je svaki prostor jedinstven koliko i ideja njegovog uređenja, poseban izazov predstavlja uklapanje na tržištu raspoloživih komada nameštaja, sa aspekta materijala, oblika, boja i funkcionalnosti. Bilo da su industrijski proizvedeni ili dizajnerski komadi, njihove dimenzije i položaj podređeni su već izvedenom prostoru. Stoga se, kad god je moguće, dizajnerski, funkcionalno i materijalno opravdano, kao rešenje nameće izrada nameštaja po meri.

Prednosti ovakvog pristupa sasvim su očigledne: znatno širi izbor materijala, boja i oblika ali i potpuna prilagođenost dimenzijama i potrebama prostora.

Plakari

definition-opremanje3

 

Plakarski prostor je neophodnost gotovo svakog objekta, bilo rezidencijalnog, poslovnog ili nekog prostora posebne namene. Dimenzije su mu obično značajnije, te je bitno obezbediti njegovu funkcionalnost i kapacitet i uklopiti ga u ideju raspoloživog prostora. Rešenje plakara „od poda do plafona i od zida do zida“, predstavlja optimalno iskorišćenje prostora uz efikasnu unutrašnju organizaciju i vidljivi sloj  u formi kliznih vrata, gde se  kombinacijom različitih ispuna može postići upečatljiv efekat i obogaćen vizuelni koncept. Ovakav plakar predstavlja značajan deo enterijera, ali nije nužno da ima klizna vrata. Moguće ja napraviti i dopadljivo rešenje sa klasičnim vratima i oblicima ostavnog prostora, a sve u funkciji realizacije enterijerskog koncepta.

Posebno rešenje predstavljaju garderoberi, gde se čitav deo prostora može organizovati u ostavnu zonu, poput zasebne „sobe“ sa tom namenom.

 

Kuhinje

definition-opremanje1

Kuhinjski prostor je specifičan, pošto je dispozicija elemenata i funkcionalnost zavisna od rasporeda postojećih vodovodno-kanalizacionih, ventilacionih i energetskih priključaka, za slučaj da se kuhinja radi u postojećem, već formiranom prostoru. Druga specifičnost je tehnika koju treba uklopiti u korpuse i omogućiti logične procesne tokove pripremanja i skladištenja hrane. Kuhinjski blok je najčešće izdvojen od ostalog prostora, ali svakako ima svoje mesto u izboru boja, materijala i oblika koji predstavljaju odliku primenjenog  stila enterijera. Ponovo, zbog specifičnosti svakog prostora, dimenzija i karakteristika, izrada kuhinja po meri se nameće kao logično rešenje koje, u zavisnosti od izbora materijala, mehanizama i ugradne tehnike, daje velike mogućnosti realizacije.

 

Komadni nameštaj

definition-opremanje4

U najširu kategoriju komadnog nameštaja izrađenog od pločastih materijala, spadaju komode, klub stolovi, radni stolovi, biblioteke, police, ali i kreveti, noćni ormarići i posebno, kupatilski nameštaj. I u ovom slučaju se radi o širokom izboru materijala, boja i oblika, koji daju veliki broj mogućnosti uklapanja u postojeći dizajn enterijera.

 

Tel. +381 63 7523 573, info@definition.rs