Izvođenje radova u enterijeru

Ideju kroz projekat treba sprovesti u delo. Izvođenje radova podrazumeva transformaciju raspoloživog prostora u skup funkcionalnih celina, međusobno povezanih projektantskim zahtevom.

Bilo da se radi o rezidencijalnom, poslovnom ili prostoru posebne namene, glavni segmenti materijalizacije projekta ostaju isti, ključni strukturalni elementi: podovi, zidovi, plafoni.

Oni predstavljaju osnov svake celine i okvir u kome treba obezbediti završnu obradu i infrastrukturne instalacione zahteve.

definition-izvodjenje3

Pripremom gradilišta započinjemo proces izvođenja radova. U novom prostoru, ovi radovi su svedeni na minimum, a u slučaju adaptacija ili renoviranja  pristupa se zaštiti prostora koji nisu obuhvaćeni radovima i pravljenjem radnog ambijenta za početak radova.

Demontaže i rušenja podrazumevaju uklanjanje svih mobilnih i fiksnih segmenata prostora, koji su predmet adaptacije ili renoviranja – sanitarije, keramika, unutrašnja i spoljna stolarija, zidovi koji se pomeraju u prostoru, postojeći gipsani plafoni i drugo.

Instalacioni (infrastrukturni) radovi, tj. kvalitetno i po pravilima struke izvođenje istih, su preduslov za sprovođenje funkcionalnih i estetskih zahteva projekta. Obuhvataju radove na sledećim instalacijama: vodovoda i kanalizacije, grejanja i hlađenja, elektroinstalacijama, instalacijama za video nadzor i obezbeđenje objekta i drugim multimedijalnim instalacijama.

Izolaterski radovi imaju poseban značaj kako u zaštiti prostora i infrastrukture, tako i obezbeđenju komfora boravljenja u tako izvedenom prostoru. Najčešće sprovođeni radovi iz ove grupe su: hidroizolacioni, termoizolacioni i zvučna izolacija.

definition-izvodjenje4

Zidarski radovi obuhvataju veliku grupu radova, a između ostalih: zidanje zidova (kako na različitim pozicijama u prostoru – od fasadnih do pregradnih, tako i od različitih proizvoda – opekom i opekarskim proizvodima, betonskim blokovima, siporeks blokovima, kamenom i ostalim materijalima), zidanje ostalih elemenata prostora (stubovi, svodovi, stepenice, ograde…), malterisanje, rabiciranje.

Betonski i armirano – betonski radovi podrazumevaju radove na izvođenju elemenata prostora od betona i armiranog betona, kao što su: stubovi, grede, zidovi, međuspratne konstrukcije, ograde, stepeništa i ostalo.

Radovi na građevinskoj stolariji obuhvataju radove na izradi i montaži fasadne i unutrašnje stolarije (prozori, krovni prozori, balkonska vrata, sigurnosna (ulazna vrata), unutrašnja vrata).

Keramičarski radovi podrazumevaju oblaganja podova, zidova i ostalih elemenata enterijera ili njihovih delova pločicama, a u svemu prema projektu i želji Investitora.

definition-izvodjenje3

Podopolagački radovi su radovi na postavljanju podnih obloga. Podne obloge mogu biti različiti materijali, te se i radovi prilagođavaju odabranoj vrsti materijala – tekstil, PVC, guma, linoleum, laminatne obloge, razne vrste parketa i specijanih podova. Kao deo ove grupe radova, javljaju se i radovi na pripremi podloge za postavljanje poda.

definition-izvodjenje2

Suvomontažni radovi podrazumevaju izradu elemenata prostora (zidove i druge vertikalne pregrade, plafone) od gips – kartonskih ploča na potkonstrukciji i tzv. suvo malterisanje pomenutih elemenata oblaganjem gips – kartonskim pločama u tankom sloju.

Gipsarski radovi obuhvataju sledeće radove: obradu postojećih elemenata prostora gipsanim malterom (malterisanje i gletovanje) i  izrade ornamenata, lajsni i drugih profila od gipsa.

Fasaderski radovi se dele na različite podgrupe radova u zavisnosti od izabranih materijala od strane projektanta ili Investitora. Tako imamo izradu fasade: raznim vrstama maltera (kako po pitanju sastava, tako i po pitanju željenog završnog izgleda – granulacija) na prethodno pripremljenu osnovu,  veštačkim materijalima (veštački kamen), fasadnom opekom itd.

definition-izvodjenje1

Molersko – farbarski radovi obuhvataju pripremu i bojenje elemenata prostora (zidovi, plafoni, stepeništa i ograde, fasade, građevinska stolarija, instalacije …) različitim vrstama boja, premaza za drvo, premaza za metal, zatim izrade dekorativnih tehnika, lepljenje tapeta, bojenje i osvežavanje nameštaja.

Radovi koje nismo pomenuli, a svakako imaju značajnu ulogu u izvođenju objekta su:

  • Zemljani
  • Tesarski
  • Pokrivački
  • Bravarski
  • Limarski
  • Staklorezački
  • Teracerski
  • Kamenorezački
  • Razni radovi (gde spadaju radovi na izvođenju celina i detalja, koji ne spadaju u navedene grupe radova)

Izvođenje radova predstavlja prilagođavanje i uobličavanje raspoloživog prostora okvirima projekta. Kvalitet izvedenih radova mora da zadovoljava kako projektantske zahteve tako i bezbednosno-tehničke uslove. Dobro izvedeni radovi preduslov su uspešnog sprovođenja finalne faze u procesu uređenja enterijera – opremanje.

Tel. +381 63 7523 573, info@definition.rs